Ďalší rýchly, lacný a pomerne zdravý recept. Asi najzložitejšie na ňom je oddeliť tuniaka od oleja.
Tuniak
Ryby sú zdravé a tuniaky v konzerve sú navyše pripravené na priamu konzumáciu. Ja si zvyknem kupovať tuniaka v celku, nie posekaného. Ten nevyzerá príliš vábne. Máte na výber 1. tuniaka v oleji, 2. vo vlastnej šťave, prípadne 3. s nejakou zeleninou. Vo vlastnej šťave obvykle chutí zle, preto kupujem ostatné dve varianty. V tomto recepte použijem tuniaka v rastlinnom oleji.
Kuskus
Ten kupujem obyčajný – biely, stojí približne 1,2 eura 500 gramov, čo by malo stačiť na 6 porcii.
Olivy
Používam zelené olivy v slanom náleve, pokrájam ich, aby sa ich chuť rovnomerne rozložila v celom jedle. Na jednu porciu vám stačí pokrájať asi 6 olív, čo môže stáť tak 0,4 eur.
Postup:
1. Do misky si nasypeme približne 80 g kuskusu. Zalejeme vriacou vodou tak, aby voda bola asi dva milimetre nad kuskusom. Ak by sme dali viac, kuskus by ju asi všetku nevypil a museli by sme ho scediť. Chce to cvik.
2. Zaliatý kuskus necháme odstáť asi 3 minúty, aby sa napil vody. Zatiaľ si môžeme pokrájať olivy, otvoriť konzervu z tuniakom a vyliať z nej olej.
Ak by sme olej nevyliali, jedlo by bolo príliš ťažké na žalúdok. Všetok olej samozrejme neodstránime, ale čím viac, tým lepšie. Ja olej odlievam do plastovej fľaše, ktorú odovzdávam na zrecyklovanie asi raz ročne, keď to mesto vyberá po domoch. Olej sa nemá liať do umývadla, keďže aj malá kvapka vie znečistiť veľmi veľké množstvo vody.
3. Tuniaka si v konzerve vidličkou podrvíme na menšie kúsky, aby sa nám v jedle rovnomerne rozložil a pridáme ho do kuskusu.. Môžeme ho dať do kuskusu aj celý, ale je oveľa praktickejšie rozdrviť si ho už v konzerve.
4. Pridáme ešte olivy, pomiešame a môžeme jesť.
Suroviny:
tuniak v oleji – 1,3 eur
kuskus 80 g – 0,2 eur
6 olív – 0,4 eur
spolu – 1,9 eur
Celá debata | RSS tejto debaty