Založ si blog

Lacné jedlá: Ovsené vločky na vode – cca 30 centov

Možno to nevyzerá ako recept, ale skôr ako žart. Faktom však je, že sú to celkom dobré a lacné raňajky.

 

Postup

Celé by sa to dalo zhrnúť do krátkeho návodu – nasyp vločky do misky a zalej ich vriacou vodou. Pozor však na detaily! Je totiž veľmi dôležité, aké vločky kúpite, kedy ich zjete a koľko. To sú detaily, ktoré poznajú len skutoční fajnšmejkri. 🙂

 

Aké vločky?

Tu treba skúšať. Bežné ovsené vločky bývajú často zatuchnuté a vôbec nechutia dobre. V chuti sú naozaj veľké rozdiely. Mne sa osvedčili „jemné ovsené vločky“. Môžete skúsiť tie na fotke, alebo aj od iného výrobcu. Jemné sú chuťovo aj na ovoňanie lepšie.

Koľko vločiek?

Priznajme si, nie je to veľmi chuťovo výrazné jedlo. Preto je dôležité, aby ste si nenaložili príliš veľa a nemuseli ich do seba tlačiť nasilu. Ja odporúčam 4- 5 polievkových lyžíc. Vriacej vody nedávajte príliš veľa, iba tak, aby sa vločky napili. Inak budete mať nevábivú „polievku“.

Nič vám nebráni prihodiť aj trošku medu, orieškov, či sušené ovocie. Ja to nerobím, lebo môjmu telu to vyhovuje najviac v čistej podobe. Môžete pridať aj mlieko, no tým stratíte veľa energie na strávenie takéhoto mixu a je to už úplne o niečom inom.

 

Kedy si to dať?

Nie každé jedlo sa hodí na rovnakú príležitosť. Ja som sa počúvaním tela naučil, čo a kedy mu vyhovuje (napr. pred alkoholom mi vyhovuje ryža). Ak si dáte vločky iba s vodou, začnú sa rýchlo tráviť a nabijú vás energiou. Pol hodinu po porcii vločiek môžem pokojne robiť niečo vytrvalostné (beh, či bicykel).

Ak by som chcel posilovať, prenášať nábytok, či hádzať maltu do miešačky, už by som musel pridať slaninku, jogurt alebo podobne. A určite by som sa do toho nepustil po pol hodine, ale nechal čas na trávenie aspoň hodinu.

 

Cena

400 g vločiek môže stať tak 1,5 eur a vydrží vám na 5 – 9 takýchto porcii. Cenu som v tomto prípade len odhadol na nejakých 30 centov – jedna porcia.

 

Kde sú vitamíny?

Vločky nemajú veľa vitamínov a bielkovín, preto je fajn, ak počas dňa zaradíte do jedálnička aj nejakú zeleninu, trošku mäsa, či mlieka. 🙂 Nie som výživový poradca, no každý vám povie, že strava má byť pestrá.

Dobrú chuť a ak máte nejaké tipy na lacné recepty, napíšte mi do komentára.

Megalacný recept: Krvavničky s pohánkou za 1, 26 eur.

27.05.2022

Naozaj je to primitívny recept – hodný mojich kuchárskych schopností. Krvavničky vyvolávajú síce u niektorých ľudí odpor, avšak pre mňa to je chutný a výživný obed. Suroviny: 50g kyslej kapusty 100g pohánky 1 ks krvavničky olej ———————— Cena: 1,26 eur! Postup: 1. Do hrnca si dáme asi 100g pohánky [...]

Lacné recepty: Kuskus s tuniakom (1, 9 eura)

19.03.2022

Ďalší rýchly, lacný a pomerne zdravý recept. Asi najzložitejšie na ňom je oddeliť tuniaka od oleja. Tuniak Ryby sú zdravé a tuniaky v konzerve sú navyše pripravené na priamu konzumáciu. Ja si zvyknem kupovať tuniaka v celku, nie posekaného. Ten nevyzerá príliš vábne. Máte na výber 1. tuniaka v oleji, 2. vo vlastnej šťave, prípadne 3. s nejakou zeleninou. Vo vlastnej [...]

Lacné recepty: Hlávkový šalát so zákysankou – 2, 83 eur

08.03.2022

Včera som dostal chuť zjesť niečo zdravé. V Bille som impulzívne siahol po hlávkovom šaláte a dúfal, že keď ho už budem mať doma, prinútim sa ho zjesť. Vôbec som ale netušil v akej forme ho dostanem do žalúdka – dám si ho s chlebom a šunkou, či nebodaj prvý raz v živote vyskúšam uvariť šalátovú polievku ? Nakoniec som na internete našiel jednu českú [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

šéfkuchár

Ako lacno a rýchlo navariť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 11891x
Priemerná čítanosť článkov: 2973x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy